Koniec lata oznacza nie tylko obniżenie temperatur, ale także naszej odporności. Przeziębienia sezonowe to prawdziwa plaga, która dotyka wiele osób jesienią. Jak powiada słynne przysłowie: lepiej zapobiegać niż leczyć. Dobra prewencja chroni nas chociażby przed powikłaniami, które mogą się pojawić po przebytej chorobie. Sposobów na uniknięcie przeziębienia jest wiele, jednak jedne są bardziej skuteczne niż inne. O czym należy pamiętać, aby skutecznie wesprzeć swój układ immunologiczny w tym trudnym czasie?
Kilka słów o odporności
Odporność jest często niedoceniana. Niesłusznie. Lekceważenie jej może mieć katastrofalne konsekwencje, zwłaszcza w czasach tak niebezpiecznych dla naszego zdrowia jak pandemia. Odporność odgrywa niezwykle ważną i potrzebną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. To od jej stanu w dużej mierze zależy prawdopodobieństwo tego, czy grozi nam zachorowanie na jakąś przypadłość. Gdy mamy dobrą odporność, nasz organizm jest mniej podatny na działanie różnych zagrażających naszemu zdrowiu czynników takich jak bakterie czy wirusy. Funkcją układu odpornościowego jest ochrona naszego organizmu przed różnymi patogenami, które często są dla nas bardzo groźne i mogą wyrządzić duże, trudne do odwrócenia szkody.
Domowe sposoby
Wciąż istnieją osoby, które na jesienną aurę najchętniej wybierają domowe, tradycyjne sposoby. Na czym mogą one polegać?.
Jak już wspomnieliśmy, jednym z głównych obszarów, w którym można eksperymentować troszcząc się o swoje jest dieta. To co spożywamy ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy i jak nasz organizm reaguje na otoczenie. Jesienią warto wprowadzić do swojego jadłospisu produkty, które mają składniki odżywcze wspierające odporność. Co jeść, by wzmocnić swój organizm jesienią?
By nasze posiłki wspierały nasz organizm powinniście zadbać o to, by przygotowany przez nas jadłospis zawierał w sobie produkty, które wykazują działanie proodpornościowe. Najważniejsze jest, aby nasza dieta bogata była w witaminy i mikroelementy. Szczególnie ważne w tym kontekście jest to, aby nasza dieta zawierała antyoksydanty. By ich sobie dostarczyć musimy zadbać o to, by jeść dużo owoców i warzyw. Działania antyoksydacyjne mają chociażby czosnek, szpinak i kapusta.
Chyba najpopularniejszym domowym specyfikiem na poprawę odporności jest herbata z cytryną i miodem. Jest to sposób, który zna każda babcia. Czemu zawdzięcza swoją skuteczność?
Proodpornościowa suplementacja
Zasada jest prosta. By cieszyć się dobrą odpornością należy zadbać o to, by nasz organizm miał zapewnione wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Niestety trudno jest to osiągnąć polegając wyłącznie na diecie. Często nawet mimo najlepszych chęci nie udaje nam się zawrzeć w niej wszystkiego. W tym kontekście często nieunikniona staje się konieczność zaczęcia suplementacji. Ich zadaniem jest właśnie wsparcie naszej diety tak, by niczego nam nie brakowało. O jakich składnikach powinniśmy szczególnie pamiętać w obliczu zbliżającej się jesieni?
W kwestii poprawy naszej odporności najlepiej postawić na klasyczną witaminę C. Jest ona jednym z najsilniejszych antyoksydantów, obok witamin E i A. Jesienią ważna jest także suplementacja witaminy D, której ze względu na brak słońca mamy w okresie jesienno-zimowym niewystarczająco dużo. Witamina D jest szczególnie istotna, ponieważ ma duży wpływ na nasze samopoczucie psychiczne, które w jesiennych miesiącach często ulega obniżeniu i może nas demotywować do troski o swoje zdrowie także w innych obszarach.
Warto zadbać o wszechstronne wsparcie. Doskonale sprawdzą się w tym kontekście preparaty wielowitaminowe, takie jak Multivitamina+™ od Natural Pharmaceuticals, dystrybutora norweskich suplementów diety. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że sprzedają wyłącznie suplementy naturalnego pochodzenia, co chroni konsumentów przed skutkami ubocznymi mogącymi się pojawić w przypadku stosowania suplementów syntetycznych.
Sprawdź również: Jak wzmocnić odporność.
Artykuł partnera