Żurek, jajka w majonezie, serniki i pieczone mięsa. Te wszystkie potrawy z pewnością znajdą się na stołach wielu morsów w naszym kraju. Niektórzy myślą, że mogą zjeść wszystko, a zbędne kalorie spalą podczas wielkanocnego morsowania. Takie myślenie jest błędne. Poznaj dietę dla morsa i sprawdź jak nie przytyć.
Morsowanie to dobry trening
Kąpiel w lodowatej wodzie to duży szok dla organizmu, a sama kąpiel sprawia, że nasz organizm musi się ogrzać, tym samym zwiększając liczbę spalonych kalorii. Warto również wiedzieć, że nasze ciało zawiera dwa rodzaje tkanki tłuszczowej: biały tłuszcz oraz brązowy. Biały gromadzi się, gdy konsumujemy więcej niż nasze ciało potrzebuje do funkcjonowania. Natomiast tkanka tłuszczowa brązowa – zapewnia stałą temperaturę ciała i wytwarzanie ciepła. Zdolność do wytwarzania energii jest jedną z zalet brunatnej tkanki tłuszczowej; może ona również pomagać w walce z otyłością czy cukrzycą. Ponadto osoby, u których ilość brunatnej tkanki tłuszczowej jest nieco wyższa, mają mniejsze problemy z nadwagą i zredukowaną ilość glukozy we krwi.
Morsowanie przyśpiesza przemianę materii. Przyśpieszony metabolizm i szybsze spalanie kalorii sprawia, że w sezonie morsowym można zrzuć nawet 5 kg.
Oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne
Dietetycy i trenerzy przypominają, że odchudzanie to często prosta matematyka. Gdy przekroczymy swoje zapotrzebowanie energetyczne – tyjemy, gdy jemy mniej – chudniemy. Istnieją różne kalkulatory do obliczenia swojego zapotrzebowania. Do najpopularniejszych należy Kalkulator podstawowej przemiany materii według wzoru Mifflina.
PPM (kobiety) = (10 x masa ciała [kg])+(6,25 x wzrost [cm])-(5 x [wiek]) – 161
PPM (mężczyźni) = (10 x masa ciała [kg])+(6, 25 x wzrost [cm])-(5 x [wiek]) + 5
Po obliczeniu podstawowej przemiany materii musimy obliczyć całkowitą przemianę materii, która uwzględnia poziom aktywności fizycznej. Całkowita Przemiana Materii (CPM) = PPM x współczynnik aktywności fizycznej PAL
W tym celu stosuje się współczynnik aktywności – PAL
– niska aktywność (większość osób nie trenujących) – PAL: 1,4 – 1,69
– średnia aktywność (większość trenujących 3 – 5 x w tyg) – PAL: 1,7 – 1,99
– wysoka aktywność (np. praca fizyczna + regularne treningi) – 2 – 2,4
Ile kalorii mają wielkanocne specjały?
Jeśli już obliczyłeś swoje zapotrzebowanie sprawdź ile możesz jeść, by po świętach nie obudzić się z nadmierną liczbą kilogramów. Pamiętaj, że nie musisz rezygnować z wielkanocnych przysmaków. Warto jednak znać umiar.
Do najbardziej kalorycznych potraw należą:
- 200 gram sałatki jarzynowej z majonezem – ok. 300 kcal
- Talerz żuru lub białego barszczu z kiełbasą i jajkiem – ok. 400 kcal
- 1 szt. Jajka z majonezem – 180 kcal
- 50 gram pasty jajecznej – 150 kcal
- 1 jajko faszerowane – 150 kcal
- 60 gram pasztetu – 220 kcal
- 50 gram mazurka z bakaliami – 250 kcal
- 120 gram sernika – 300 kcal
Wielkanocne obżarstwo może negatywnie odbić się na naszej wadze. Przygotowując świąteczne potrawy warto przyrządzić je w wersji „fit”. W internecie można znaleźć wiele przepisów na mniej kaloryczne potrawy. Warto się nad tym zastanowić wiedząc, że przy syto zastawionych stołach nie trudno o brak umiaru.